سفارش تبلیغ
صبا ویژن
توان الکتریکی 2
 
توان الکتریکی 2

جریان خطا و انواع آن:
در صورتی که جریان در مسیر درست در مدار الکتریکی جاری نشود، جریان خطا نام خواهد داشت. این جریان ممکن است از طریق اتصال بدنه به زمین جاری شود یا از مدار اصلی بگذرد؛ اگر میزان این جریان، بیش تر از حد مشخص مدار باشد، آن را اتصال کوتاه یا اضافه بار گویند. در حالت اتصال کوتاه، دو نقطه ای از مدار که نسبت به هم دارای ولتاژ هستند، به هم اتصال می یابند( توسط یک مقاومت بسیار کوچک ) و در حالت اضافه بار تعداد مصرف کننده ها بیش تر از مقدار مجاز آن ها می شود.
 

برق گرفتگی چیست؟
توان الکتریکی 2

اگر جریان برق از بدن انسان یا حیوان بگذرد، برق گرفتگی ایجاد می شود. ممکن است اندازه جریان عبوری از بدن محسوس نباشد که در این صورت برق گرفتگی قابل تشخیص نیست. اما در صورتی که میزان جریان عبوری زیاد شود، ابتدا شوک به بدن وارد شده و در صورت زیادتر شدن جریان، قطع ضربان قلب - ایست تنفس و در نهایت مرگ مغزی ممکن است برای فرد اتفاق بیفتد.

 

اندازه جریان و ولتاژ مجاز چقدر است ؟

برای جریان متناوب 15 میلی آمپر و برای جریان مستقیم 60  میلی آمپر، ولتاژ متناوب 65 ولت و ولتاژ مستقیم 45 ولت است.

 

توان الکتریکی 2

منظور از افت ولتاژ چیست؟

می دانیم که هرگاه در یک مدار، جریانی از مقاومت عبور کند، در دو سر آن ولتاژی ایجاد می شود که مطابق قانون اهم از حاصل ضرب میزان جریان عبوری از مقاومت در مقدار مقاومت به دست می آید. در شبکه ها علاوه بر مصرف کننده ها که به نوعی مقاومت به حساب می آیند، مقاومت های ناخواسته دیگری هم وجود دارند که سبب کاهش ولتاژ دو سر بار می شوند. مهم ترین این مقاومت ها همان مقاومت های سیم های حامل جریان است. مقاومت سیم ها با سطح مقطع آن ها نسبت معکوس و با طول آن ها نسبت مستقیم دارد؛ به عبارت دیگر با افزایش طول یا کاهش سطح مقطع یا هردو میزان مقاومت سیم ها زیاد می شود که همین موضع، افت ولتاژ را زیاد می کند.

 

برای کاهش میزان افت ولتاژ یک سیستم باید تا حد امکان، مقاطع سیم ها را زیاد انتخاب کرد. البته برای این کار باید ابتدا میزان جریان عبوری از سیستم یا همان توان مصرفی را داشت. سپس با در نظر گرفتن طول مسیر سیم کشی و نیز درصد مجاز افت ولتاژ سطح مقطع مناسب را انتخاب کرد( محاسبه کرد) که برای این کار از رابطه زیر استفاده می شود:

 

S=2*L*(I/X)*DV*V

 

در رابطه فوق عناصر عبارتند از:

توان الکتریکی 2

L طول مسیر سیم کشی، I اندازه جریان مصرفی،  X اندازه هدایت مخصوص سیم که برای مس، 56 و برای آلومینیوم، 35 است، DV اندازه در صد مجاز افت ولتاژ می باشد که برای مصارف روشنایی 5/1،  برا ی موتورها 3 و برای پست ها 5/0   درصد در نظر گرفته می شود، V هم ولتاژ شبکه است.

 

توان الکتریکی 2

 به کمک این رابطه، نمره سیم به راحتی قابل محاسبه است.

 

البته برای سادگی کار امروزه بیش تر از جداول انتخاب سیم استفاده می شود که در این مورد باید به این نکته توجه داشت که  اگر سیمی را از این جداول انتخاب کردید، حتما با توجه به فاصله مسیر سیم کشی، درصد افت ولتاژ آن را حساب کنید و پس از مقایسه با مقدار مجاز مشخص کنید که انتخابتان صحیح بوده یا خیر.




تاریخ : شنبه 92/6/16 | 10:38 صبح | نویسنده : | نظرات ()